Una de les principals característiques de les cèl·lules tumorals malignes és que el seu metabolisme energètic es troba alterat. No obstant això, en els últims anys s’han descrit alteracions en el metabolisme dels lípids en alguns tipus de càncer.

Un estudi liderat per l’equip del Dr. Josep Gumà i la Dra. Sandra Guaita de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i la Universitat Rovira i Virgili (URV), s’ha centrat en l’anàlisi metabolòmic basat en Ressonància Magnètica Nuclear (RMN) per a l’estudi de les modificacions metabòliques en pacients amb càncer de mama. Per a això, es va recollir sèrum sanguini de 240 dones (171 pacients amb càncer de mama i 69 dones control) amb l’objectiu de trobar una empremta molecular diferencial entre els dos grups de pacients a través de l’anàlisi metabolòmic avançat basat en 1H-RMN on es va analitzar el perfilat de lipoproteïnes, glicoproteïnes, metabòlits de baix pes molecular i l’estudi de famílies lipídiques.

El perfil avançat de lipoproteïnes es va analitzar utilitzant el test Liposcale, on es va observar que les pacients amb càncer de mama presentaven un metabolisme lipoproteic alterat, proaterogènic, observant nivells més elevats de triglicèrids en totes les subfraccions de lipoproteïnes (VLDL, IDL, LDL i HDL ). A més, en l’anàlisi de metabòlits de baix pes molecular es va observar que existien nivells elevats de diferents aminoàcids, inclosos l’alanina, la tirosina i els aminoàcids ramificats en les pacients de càncer de mama, tal com es mostra en els resultats complets de l’estudi.

En aquest estudi s’ha pogut observar la utilitat de l’anàlisi del perfil metabolòmic per 1H-RMN per a la identificació de signatures metabòliques que podrien ser utilitzades en el diagnòstic i pronòstic de pacients amb càncer de mama.

Liposcale en pacientes con cáncer de mama