Annual Scientific Meeting of CIBERDEM
El Consorci Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa (CIBER) que depèn de Instituto de Salud Carlos III (Ministeri de Ciència i Innovació) i la seva àrea temàtica de Diabetis i Malalties Metabòliques Associades (CIBERDEM) tenen com a objectiu principal liderar l’esforç investigador d’excel·lència en diabetis i malalties metabòliques associades, així com accelerar la translació dels resultats científics a la pràctica clínica, afavorint el flux del coneixement obtingut en diabetis cap a altres disciplines i viceversa per millorar la salut de les persones amb diabetis i malalties metabòliques associades.

Per això, anualment CIBERDEM organitza una reunió Científica, on es presenten els darrers avenços en investigació en diabetis i malalties metabòliques de l’any en curs.
Aquest any ha tingut lloc la seva XIII edició a l’Hotel Atenea Port de Mataró, on científics de renom en el camp de la diabetis i les malalties metabòliques han compartit i discutit les dades més rellevants d’investigacions dutes a terme aquest 2022 combinant conferències, presentacions i pòsters.

El Dr. Correig, director de la Plataforma Metabolòmica, (infraestructura científica compartida i creada per la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, el CIBERDEM i l’Instititu d’Investigació Sanitària Pere Virgili) ha presentat els primers resultats obtinguts del projecte concedit per l’AGAUR (convocatòria: Pandèmies 2020) en el que Núria Amigó, CEO de Biosfer Teslab participa com CO-IP VISIONING: covid-19 prognosis tool, an affordable metabolomic artificial Intelligence-assisted blood testing analysis. En el projecte es desenvolupa i implementarel primer test de pronòstic in vitro per a pacients amb COVID-19, amb l’objectiu d’estratificació el risc dels pacients infectats. Es test es basa en la combinació de la metabolòmica per Ressonància Magnètica Nuclear (RMN) i algorismes d’intel·ligència artificial i ha aconseguit l’anàlisi d’un conjunt de 1800 mostres de sang procedents de 5 hospitals del territori espanyol; s’ha pogut comprovar que més del 40% dels pacients pateixen diabetis i/o dislipidèmia.
Després d’analitzar per espectroscòpia 1H-NMR els perfils metabolòmics dels pacients mitjançant la determinació de lipoproteïnes, glicoproteïnes, compostos químics de baix pes molecular i famílies de lípids (> 80 paràmetres en total) i de processar els resultats mitjançant algorismes d’intel·ligència artificial, es va observar que els resultats revelen fins a quin punt la condició de diabètic afavoreix l’aparició de complicacions al pronòstic dels pacients infectats amb COVID19.